Warning: file(): open_basedir restriction in effect. File(/home/www/template/header.tpl) is not within the allowed path(s): (.:./:../:../../:../../../:../../../../:/home/www/lib:/tmp) in /home/www/dynamic/uv.ro/arrow-design.uv.ro/public_html/societati/generalitati.php on line 1 Warning: file(/home/www/template/header.tpl): failed to open stream: Operation not permitted in /home/www/dynamic/uv.ro/arrow-design.uv.ro/public_html/societati/generalitati.php on line 1 Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/www/dynamic/uv.ro/arrow-design.uv.ro/public_html/societati/generalitati.php on line 1 Warning: file(): open_basedir restriction in effect. File(/home/www/template/footer.tpl) is not within the allowed path(s): (.:./:../:../../:../../../:../../../../:/home/www/lib:/tmp) in /home/www/dynamic/uv.ro/arrow-design.uv.ro/public_html/societati/generalitati.php on line 1 Warning: file(/home/www/template/footer.tpl): failed to open stream: Operation not permitted in /home/www/dynamic/uv.ro/arrow-design.uv.ro/public_html/societati/generalitati.php on line 1 Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/www/dynamic/uv.ro/arrow-design.uv.ro/public_html/societati/generalitati.php on line 1
În vederea efectuării de acte de comerţ, persoanele fizice şi persoanele juridice se pot asocia şi pot constitui societăţi comerciale cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale.
Societăţile comerciale cu sediul în România sunt persoane juridice române.
Societăţile comerciale se pot constitui într-una din următoarele forme:
Asociaţii în societatea în nume colectiv şi asociaţii comanditaţi în societatea în comandită simplă sau în comandită pe acţiuni răspund nelimitat şi solidar pentru obligaţiile sociale. Creditorii societăţii se vor îndrepta mai întâi împotriva acesteia pentru obligaţiile ei şi, numai dacă societatea nu le plăteşte în termen de cel mult 15 zile de la data punerii în întârziere, se vor putea îndrepta împotriva acestor asociaţi.
Acţionarii, asociaţii comanditari, precum şi asociaţii în societatea cu răspundere limitată răspund numai până la concurenţa capitalului social subscris.
Societatea comercială va avea cel puţin doi asociaţi, excepţie făcând societatea cu răspundere limitată care se poate constitui şi prin actul de voinţă al unei singure persoane.
Actul constitutiv se încheie sub semnătură privată, se semnează de toţi asociaţii sau, în caz de subscripţie publică, de fondatori.
Nu pot fi fondatori persoanele care:
Societatea pe acţiuni se constituie prin subscriere integrală şi simultană a capitalului social de către semnatarii actului constitutiv sau prin subscripţie publică.
Capitalul social al societăţii pe acţiuni şi al societăţii în comandită pe acţiuni nu poate fi mai mic de 2.500 RON (25.000.000 lei).
Numărul acţionarilor în societatea pe acţiuni nu poate fi mai mic de 5.
Capitalul social al unei societăţi cu răspundere limitată nu poate fi mai mic de 200 RON (2.000.000 lei) şi se divide în părţi sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10 RON (100.000 lei).
În societatea cu răspundere limitată, numărul asociaţilor nu poate fi mai mare de 50.
O persoană fizică sau o persoană juridică nu poate fi asociat decât într-o singură societate cu răspundere limitată.
O societate cu răspundere limitată nu poate avea ca asociat unic o altă societate cu răspundere limitată, alcătuită dintr-o singură persoană.
La acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi, dacă cel puţin o persoană este, în condiţiile legii, asociat în fiecare dintre aceste societăţi.
Societatea comercială este persoană juridică de la data înmatriculării în registrul comerţului.
Filialele sunt societăţi comerciale cu personalitate juridică şi se înfiinţează în una dintre formele de societate prevăzute de lege - societate în nume colectiv, societate în comandită simplă, societate pe acţiuni, societate în comandită pe acţiuni, societate cu răspundere limitată - şi în condiţiile prevăzute pentru acea formă. Ele vor avea regimul juridic al formei de societate în care s-au constituit.
Sucursalele sunt dezmembrăminte fără personalitate juridică ale societăţilor comerciale şi se înmatriculează, înainte de începerea activităţii lor, în registrul comerţului din judeţul în care vor funcţiona.
Dacă sucursala se înfiinţează într-o localitate din acelaşi judeţ sau în aceeaşi localitate cu societatea fondatoare, ea se va înmatricula în acelaşi registru al comerţului, însă distinct, ca înmatriculare independentă.
Regimul juridic al sucursalei se aplica oricărui alt sediu secundar, indiferent de denumirea lui, căruia societatea care îl înfiinţează îi atribuie statut de sucursală.
Celelalte sedii secundare - agenţii, reprezentanţe sau alte asemenea sedii - se menţionează numai în cadrul înmatriculării societăţii în registrul comerţului sediului principal.
Societăţile comerciale străine pot înfiinţa în România, cu respectarea legii romane, filiale, precum şi sucursale, agenţii, reprezentanţe sau alte sedii secundare, dacă acest drept le este recunoscut de legea statutului lor organic.
Reprezentanţii societăţii sunt obligaţi să depună la oficiul registrului comerţului semnăturile lor, la data depunerii cererii de înregistrare, dacă au fost numiţi prin actul constitutiv, iar cei aleşi în timpul funcţionării societăţii, în termen de 15 zile de la alegere.
In lipsă de stipulaţie contrară, bunurile constituite ca aport în societate devin proprietatea acesteia din momentul înmatriculării ei în registrul comerţului.
Cota-parte din profit ce se plăteşte fiecărui asociat constituie dividend.
Dividendele se plătesc asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Ele se plătesc în termenul stabilit de către adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 8 luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plăti o penalitate aferentă perioadei de întârziere, la nivelul dobânzii legale.
Nu se vor putea distribui dividende decât din profituri determinate potrivit legii.
Societatea este administrată de unul sau mai mulţi administratori, asociaţi sau neasociaţi, numiţi prin actul constitutiv sau de adunarea generală.
Administratorii nu pot primi, fără autorizarea adunării asociaţilor, mandatul de administrator în alte societăţi concurente sau având acelaşi obiect de activitate, nici să facă acelaşi fel de comerţ ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sancţiunea revocării şi răspunderii pentru daune.
La societăţile cu răspundere limitată, dacă numărul asociaţilor trece de 15, numirea cenzorilor este obligatorie.
În toate cazurile numărul cenzorilor trebuie să fie impar. Durata mandatului lor este de 3 ani şi pot fi realeşi. Cel puţin unul dintre ei trebuie să fie contabil autorizat în condiţiile legii sau expert contabil.
Cenzorii pot fi acţionari, cu excepţia cenzorului expert contabil sau contabil autorizat, care poate fi terţ ce exercita profesia individual ori în forme asociative.
Nu pot fi cenzori, iar dacă au fost aleşi, decad din mandatul lor:
Cenzorii sunt obligaţi să supravegheze gestiunea societăţii, să verifice dacă situaţiile financiare sunt legal întocmite şi în concordanţă cu registrele, dacă acestea din urmă sunt ţinute regulat şi dacă evaluarea elementelor patrimoniale s-a făcut conform regulilor stabilite pentru întocmirea şi prezentarea situaţiilor financiare.
Revocarea lor se va putea face numai de adunarea generală, cu votul cerut la adunările extraordinare.
Părţile sociale pot fi transmise între asociaţi. Transmiterea către persoane din afara societăţii este permisă numai dacă a fost aprobată de asociaţi reprezentând cel puţin trei pătrimi din capitalul social. Transmiterea părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi în registrul de asociaţi al societăţii. Transmiterea are efect faţă de terţi numai din momentul înscrierii ei în registrul comerţului.
Încadrarea salariaţilor la societăţile comerciale se face pe bază de contract individual de muncă, cu respectarea legislaţiei muncii şi asigurărilor sociale.
Dacă asociatul unic dintr-o societate cu răspundere limitată este şi administrator, poate beneficia de pensie ca la asigurările sociale de stat, în măsura în care a vărsat contribuţia la asigurările sociale şi pe aceea pentru pensia suplimentară.
Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 92/1997 privind stimularea investiţiilor directe, investitorii în România beneficiază, in principal, de următoarele garanţii şi facilităţi:
De ce să înfiinţăm o societate cu răspundere limitată (SRL) ?
Societăţile comerciale se pot constitui în una din următoarele forme:
Fiecare din aceste forme de societăţi comerciale are caracteristici specifice. Alegerea uneia sau alteia dintre aceste forme de societăţi este determinată de factori diferiţi cum ar fi: modul în care întreprinzătorul concepe organizarea şi dezvoltarea ulterioară a afacerii, numărul de asociaţi, capitalul social, etc.
Pentru constituirea unei societăţi cu răspundere limitată ai nevoie de un capital social de minim 200 RON, care să fie împărţit între maxim 50 de asociaţi. În cazul în care societatea are mai mult de 15 asociaţi, este obligatorie numirea unei comisii de cenzori. Poţi însă să investeşti numai tu în compania respectivă, S.R.L. -ul fiind singura formă de societate comercială care poate funcţiona cu asociat unic.
În cazul unui faliment, creditorii nu pot lua decât bunurile care aparţin societăţii sau, dacă societatea nu deţine în patrimoniul său nici un bun, suma de bani reprezentată de capitalul social. Dacă ar fi vorba de o societate în nume colectiv, atunci creditorii pot lua mai mult decât atât:, se pot îndrepta împotriva averilor personale ale asociaţilor.
Astfel, S.R.L. -ul este o modalitate practică de a limita riscurile cărora se supun asociaţii unei societăţi comerciale, în ideea în care aceştia răspund doar în limitele participării lor la capitalul social al societăţii.
La constituirea unei societăţi comerciale cu răspundere limitată trebuie respectate anumite reguli prevăzute în Legea societăţilor comerciale nr.31/1990 cu modificările şi completările ulterioare :
Notarul public va refuza autentificarea actului constitutiv sau, după caz, persoana care dă data certă va refuza operaţiunile solicitate, dacă din documentaţia prezentată rezultă că nu sunt îndeplinite aceste condiţii."
Acte care trebuie obţinute înainte de demararea procesului de înfiinţare a unui SRL
Cazierul fiscal
A. La momentul înfiinţării societăţii comerciale, asociaţii sau reprezentanţii legali (administratori) ai persoanelor juridice sunt obligaţi să prezinte, alături de celelalte acte, şi certificatul de cazier fiscal.
B. Actele necesare pentru obţinerea cazierului fiscal
Pentru obţinerea unui certificat de cazier fiscal pentru o persoană fizică sunt necesare :
- completarea unui formular-tip
- copia cazierului judiciar (eliberat în ultimele 30 de zile)
- originalul chitanţei de achitare la trezorerie a taxei de :
- copie după actul de identitate al solicitantului.
- împuternicire avocaţială, dacă se obţine certificatul prin împuternicit
- copia actului de identitate a persoanei împuternicite.
Pentru obţinerea unui certificat de cazier fiscal pentru o persoană juridică sunt necesare :
- completarea unui formular-tip
- originalul chitanţei de achitare la trezorerie a taxei de :
- copie după certificatul de înmatriculare al societăţii
- împuternicirea persoanei care va ridica cazierul fiscal.
C. În cazul în care societatea are asociaţi sau administratori de altă cetăţenie decât cea română, aceştia vor depune la Registrul Comerţului, în locul cazierului fiscal, o declaraţie pe proprie răspundere la notar, că nu au datorii fiscale faţă de statul român (conform prevederilor Legii nr. 161/2003).
D . Termenul de valabilitate a cazierului fiscal este de 15 zile de la data eliberării sale.
În cazul S.R.L. -ului cu asociat unic, următorul pas va fi să mergeţi la un notar public sau la un avocat, în vederea conceperii şi semnării unui act constitutiv al societăţii. Actele de care va fi nevoie pentru a putea concepe şi semna, în faţa notarului sau avocatului, statutul ori actul constitutiv al societăţii sunt:
- Rezervarea denumirii noii societăţi (are o perioadă de valabilitate de 3 luni de la data emiterii sale, de la Registrul Comerţului)
- Actul de spaţiu în baza căruia se va fixa sediul social al societăţii
- Actul de identitate al semnatarului.
În cazul SRL-ului cu mai mulţi asociaţi, actele de care va fi nevoie pentru a putea concepe şi semna, în faţa notarului sau avocatului, actul constitutiv de înfiinţare a noii societăţi sunt următoarele :
- Modalitatea de împărţire între asociaţi a contribuţiei la capitalul social al societăţii.
Această împărţire este importantă pentru faptul că, de regulă, participarea la beneficiile şi pierderile societăţii se face în funcţie de procentul cu care asociaţii participă la constituirea capitalului social. De asemenea, procentul de voturi cu care asociatul poate să participe la luarea hotărârilor în Adunarea generală a asociaţilor este acelaşi cu procentul cu care acesta participă la constituirea capitalului social.
- Dovada rezervării denumirii societăţii care are o perioadă de valabilitate de 3 luni de la data emiterii sale, de la Registrul Comerţului.
- Actul de spaţiu în baza căruia se va fixa sediul social al societăţii.
- Actele de identitate ale semnatarilor.
- Actul care atestă calitatea de reprezentant al semnatarului din partea asociaţilor persoane juridice
Actul constitutiv va fi redactat de notar sau avocat în atâtea exemplare câte părţi contractante sunt, plus două alte exemplare (unul care va rămâne depus la arhiva de acte a notarului sau avocatului semnatar şi un alt exemplar care va fi depus la Registrul Comerţului).
Dosarul de înregistrare a societăţii comerciale trebuie să cuprindă următoarele :
1. Actul constitutiv de înregistrare a noii societăţi.
2. Declaraţia pe propria răspundere a asociaţilor că îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a fi asociaţi într-o societate comercială.
3. Declaraţia pe propria răspundere a administratorului(-ilor) că îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a fi administrator(i) într-o societate comercială.
4. Declaraţia pe propria răspundere a asociatului unic cu privire la faptul că nu mai deţine o societate comercială ca asociat unic (pentru SRL cu asociat unic)
5. Dovada privind sediul social al societăţii.
6. Dovada privind efectuarea vărsământului capitalului social într-un cont provizoriu deschis la o bancă comercială sau la CEC.
7. Dovada disponibilităţii firmei eliberată de Registrul Comerţului.
8. Copii după actele de identitate ale asociaţilor / administratorului.
9. Acordul soţului/ soţiei/ coproprietarului asupra funcţionării sediului social al societăţii în imobilul proprietate comună (dacă este cazul).
10. Specimenul de semnătura pentru administratorul societăţii.
11. Împuternicirea / Procura prin care asociaţii (de regulă semnătura este a administratorului) împuternicesc pe cineva să depună actele de înfiinţare a societăţii la Biroul Unic.
13. Certificatul de cazier fiscal al asociaţilor şi administratorilor.
Dacă societatea va desfăşura activitatea la sediul social sau la un punct de lucru, va trebui parcursă procedura de autorizare a desfăşurării acestei activităţi şi vor trebui plătite taxe în concordanţă cu cerinţele procedurii de autorizare.