Act de studii - in original, vizat in prealabil de ministerul emitent (Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului – Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor)

Un act de studiu (original, completat în limba română) este valabil în străinătate doar dacă este vizat (apostilat sau supralegalizat) de o autoritate a Statului Român. Această autoritate este (conform Convenţiei de la Viena din 1961), de la data de 15 martie 2001, Ministerul Afacerilor Externe. Dar până la apostilarea de la Direcţia Consulară a ministerului diploma trebuie certificata la Ministerul Educaţiei sau la Ministerul Sănătăţii. Raţiunile acestei certificari sunt extrem de clare: eliminarea posibilelor falsuri, verificarea acreditării sau autorizării instituţiei române de învăţământ, stabilirea nivelui de studiu al unui cetăţean român cu echivalentul acestuia din ţara în care urmează a fi recunoscut. Pentru aceasta certificare, în cazul în care oficialităţile străine (consulatul ţării respective) solicită, trebuie să obţineţi de la institutia emitentă a diplomei (liceu, universitate etc.) şi sa solicitati, după caz, toate documentele însoţitoare ale diplomei (foaie matricolă, planul de învăţământ sau/şi programa analitică ) . Vizarea actelor de studii este necesară, datorită numarului mare de documente de studii false între anii 1990-2000 în ţările Uniunii Europene. Ministerul Educaţiei a înfiinţat o autoritate în acest domeniu şi anume Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (C.N.R.E.D.), a cărei decizie a fost să creeze "declaraţia de autenticitate", care se eliberează la cererea titularului diplomei de bacalaureat şi certifică autenticitatea (valabilitatea) acesteia şi are un conţinut tip. Următoarea etapă este Inspectoratul Şcolar Judeţean , unde "declaraţia de autenticitate" trebuie să fie completată cu o ştampilă a inspectorului şef sau a inspectorului sef-adjunct.
Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor are sediul în Bucuresti, str. Spiru Haret nr. 12, sectorul 1 (în apropierea clădirii Radiodifuziunii şi a Ministerului Educaţiei de care aparţine). Aici urmează a fi certificate actele dvs. de studiu. Datorită volumului mare de operaţiuni de echivalare în străinătate a studiilor efectuate de către cetăţenii români şi de recunoaştere în România a studiilor efectuate de către cetăţeni străini, precum şi a solicitărilor privind vizarea actelor de studii, programul C.N.R.E.D. se desfăşoară numai pe baza unor programări telefonice prealabile. Programarea telefonică se face la numerele de telefon ale acestei instituţii sau la sediul Ministerului Educaţiei. Termenul când veţi fi planificat este in functie de momentul în care se găseşte anul şcolar; în lunile septembrie-octombrie, când vin studenţi străini în România pentru echivalarea studiilor lor anterioare, planificarea dvs. pentru viza documentelor poate fi făcută peste cca două luni. In lunile de vacanţă şcolară, puteţi fi primit în aproximativ 10 zile, cu excepţia lunii august când personalul C.N.R.E.D. se afă în concediu. La data şi ora planificată ( recomandăm cu 2 ore mai devreme decât ora planificată deoarece există nişte liste ), vă prezentati cu actele de studii pe care trebuie să le certificaţi, un inspector va verifica validitatea acestora. În acest sens, vă dăm câteva indicii asupra a ceea ce verifică inspectorul respectiv, pe care să le verificaţi şi dvs. acasă pentru a nu fi respins la data programării:
- să aveţi la dvs. declaraţia de autenticitate, completată întocmai ca în modelul solicitat de C.N.R.E.D. şi ştampilată de inspectoratul şcolar competent;
- toate ştampilele aplicate pe actele (diplomele) de studii şi de pe anexele acestora sunt completate de semnături şi sunt lizibile; la fel, dacă există timbrul sec (sigiliul aplicat în relief prin presare pe actul de studiu), acesta să fie sesizabil de ochiul uman şi de senzorii papilari ai degetelor (există diplome emise în urmă cu 10-30 de ani pe care acesta nu se mai simte la pipăit);
- dacă se cunosc toate cifrele sau literele de pe spatele diplomei (multe nu se mai cunosc datorită deprecierii în timp a hârtiei sau a faptului că diploma a fost îndoită); recomandăm în aceste cazuri plastifierea acestor diplome;
- programa analitică (în cazurile în care este ceruta spre certificare) trebuie să fie precedată (prefaţată) de o adeverinţă, are un format standard pe care-l puteţi afla Ministerul Educaţiei; reţineţi că această etapă este una dintre cele mai costisitoare.
Actele care pot fi vizate (certificate) la C.N.R.E.D. sunt: diplome (doar cele emise de instituţiile de învăţământ ale M.E.C.) de capacitate, bacalaureat, postliceale, certificate de calificare profesională, colegiu; toate aceste diplome trebuie sa fie eliberate de instituţii acreditate sub antet propriu; foi matricole, pentru studii preuniversitare (doar pentru şcolile din reţeaua de învăţământ a M.E.C.), pentru studii universitare (însoţite de diplomele a căror anexă o constituie); programele analitice pentru învăţământul superior, numai însoţite de diploma de licenţă şi foaia matricolă şi numai pentru instituţiile acreditate; planul de invatamint (numărul de ore) pentru studiile preuniversitare, numai cele eliberate de instituţiile acreditate şi doar însoţite de diplome a căror anexă o constituie.
Dacă consideră de cuviinţă, inspectorul de la C.N.R.E.D. va solicita şi alte documente. Astfel, se poate solicita o xerocopie după certificatul de căsătorie (în cazul titularilor de diplome de sex feminin, când a avut loc o schimbare a numelui), o xerocopie după actul de identitate al titularului actului de studiu (buletin de identitate, carte de identitate şi/sau certificat de naştere), contract sau precontract individual de muncă atunci când scopul vizării actelor de studiu este obţinerea unui loc de muncă în străinătate, înscris de accept al instituţiei de învăţământ din străinătate când scopul vizării actelor de studii eliberate în România este continuarea studiilor în afara graniţelor.
În cazul în care la C.N.R.E.D. nu se poate prezenta titularul actului de studiu, vizarea acestor documente poate fi făcută şi de o altă persoană prin procură specială eliberată de un oficiu consular al României din străinătate şi o xerocopie a actului de identitate al titularului procurii. În această etapă a procedurii de vizare a actelor de studii, funcţionarii C.N.R.E.D. nu acceptă decât procuri efectuate la oficiile consulare ale României din străinătate şi nu procuri autentificate în România, înainte de posibila plecare a titularului din ţară. În cazul în care cel mai apropiat oficiu consular al României din ţara în care se află titularul nu este chiar aproape de reşedinţa din străinătate a dvs., puteţi apela la un notar local (dar care este foarte costisitor, oricum probabil mai puţin costisitor decât drumul dus-întors către oraşul în care se află cel mai apropiat oficiu consular al României) pentru efectuarea procurii. În oricare dintre aceste cazuri, procura trebuie să conţină datele de paşaport/carte de identitate ale titularului actelor de studii, cât şi codul său numeric personal, dar şi aceleaşi date (dar numai de carte de identitate) ale beneficiarului procurii (mandatarul), iar dacă există o legătură de rudenie aceasta să fie precizată în însuşi conţinutul procurii.